Menu
2 december 2020

  • Proficiat Landen!

Landen tekent als eerste gemeente in op het SDG Pioneerprogramma 2021-2022 van IDEA Consult, CIFAL Flanders en VVSG.

Schepen Saartje Ieven zegt: "Tijdens de afgelopen twee jaren hadden we intensief aandacht voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen tijdens de week van de duurzame gemeente. Nu willen we de SDG's structureel integreren in ons beleid. Dit pionierprogramma, waarin data geanalyseerd worden, een actieplan gemaakt wordt, dat opvolgbaar is en waarmee we aan de slag kunnen voor de toekomst, komt voor ons op een ideaal tijdstip. We kijken uit naar de uitrol en nieuwe samenwerkingsverbanden!"

Proficiat, Landen!

Over het SDG Pioneerprogramma

Binnen het Pioneerprogramma realiseren lokale besturen binnen de twee jaar een ambitieus actieplan rond elk van de 5 P’s (People, Planet, Prosperity, Partnership en Peace) uit Agenda 2030. Bij een positieve evaluatie ontvangt de gemeente het internationale SDG Pioneer opleidings- en implementatiecertificaat van UNITAR, het opleidingsinstituut van de VN in Genève en worden ze bekroond tot SDG Pioneer.

SDG Pioneer worden is geen vrijblijvend traject. Gemeenten die het certificaat willen behalen, engageren zich om de duurzaamheidsdoelstellingen op een concrete manier in hun organisatie te vertalen. Ze mobiliseren de organisatie rond concrete SDG-acties en rapporteren over de geboekte resultaten.

De besturen worden in het traject ondersteund door IDEA Consult, VVSG en CIFAL Flanders. Beluister hier de ambities van de initiatiefnemers.

De begeleiding bestaat uit volgende onderdelen:

  • Kick off moment in de gemeente
  • SDG-scan (nulmeting) en opmaak van een actieplan op maat
  • Coaching van de uitvoering van het actieplan: individueel en via lerend netwerk
  • Online SDG-dashboard op maat
  • Tussentijdse evaluatie via visitatie na 1 jaar
  • Eindevaluatie en certificering
  • Toegang tot SDG-platform met inspiratie en nieuws

Het programma is gespreid over twee jaar, met start in maart 2021 en eind in december 2022.

Kandidaatstelling

Gemeenten kunnen zich kandidaat stellen vanaf 28/10/2020 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ontvangen vervolgens meer info over het programma. In de periode december 2020 – januari 2021 vinden persoonlijke contactmomenten plaats met de gemeenten.

Voor meer info

Bart Van Herck, Senior Expert Idea Consult, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +32 477 26 34 33

Terug naar nieuwsoverzicht